Spatiu publicitar

stiri din zona oituz, stiri care te privesc

15 May 2017

Padurea oituz

Compania finlandeza Tornator, specializata in exploatare de fond forestier, a achizitionat circa 10.000 de hectare de padure in Romania in 2008, portofoliul putand creste cu inca 20.000 de hectare in urmatorii ani, a declarat pentru Business Standard Henrik Nieminen, CFO al companiei.

Acesta nu a precizat valoarea tranzactiilor deja incheiate, insa surse apropiate afacerii au precizat ca aceasta este de aproximativ 50 mil. euro. Vanzatorii au provenit din mediul privat.Miscarea este, conform informatiilor disponibile, cea mai mare investitie privata in sectorul de profil din Romania. Suprafetele achizitionate se afla in special in zona Oituz (jud. Bacau). “Vom cumpara in continuare. Trebuie sa vedem daca gasim la un pret rezonabil. Putem sa mai achizitionam inca 10.000 sau 20.000 de hectare. Vrem sa investim in padure, pentru ca apoi sa vindem lemn producatorilor locali”, a spus Henrik Nieminen. Compania vinde o parte din copaci, in timp ce planteaza altii pentru a-i inlocui. Potrivit oficialului Tornator, compania detine 600.000 de hectare de padure in Finlanda

si o suprafata de padure in Estonia, Romania fiind a treia tara din Europa unde firma si-a extins operatiunile. “Am pus pe harta toate tarile din Europa. Romania a indeplinit doua conditii foarte importante: suprafete mari de padure disponibile si proprietari persoane fizice”, a mai spus Nieminen. Romania dispune de un fond forestier de 6,3 mil. hectare, dintre care 40% se vor afla in proprietatea statului la finalul retrocedarilor.

Potrivit oficialului Tornator, firma va avea cu siguranta un country manager la nivel local, insa nu vizeaza un numar mare de angajati, intentionand sa faca outsourcing pe partea de gestiune a fondului forestier.

“Vom demara discutii cu producatori locali de mobila - dar nu numai - pentru a le furniza lemn”, a mai spus reprezentantul Tornator. Potrivit acestuia, extinderea portofoliului companiei in Romania va depinde de preturile pe care le vor practica vanzatorii.

“Ca regula, vanzatorii de paduri sunt persoane fizice, expropriati in timpul perioadei comuniste. Dar au fost si cazuri in care mai multe persoane fizice, de regula din aceeasi familie, s-au asociat si au constituit o societate comerciala, asa-numitele ocoale silvice.

Intr-o atare situatie, tranzactia poate fi structurata fie ca un «assest deal», adica ocolul silvic vinde padurea catre cumparator, fie ca un «share deal», cumparatorul preia ocolul silvic, proprietar al padurii”, a declarat pentru Business Standard Mona Musat, partener in cadrul casei de avocatura Musat&Asociatii, firma care a consiliat din punct de vedere legal Tornator in cadrul tranzactiei. Potrivit acesteia, una dintre particularitatile unei astfel de tranzactii consta in faptul ca statul are drept de preemptiune asupra padurilor, ceea ce inseamna ca un proprietar trebuie sa ofere intai statului dreptul de a achizitiona parcela pusa in vanzare inainte de a o vinde altcuiva. Statul trebuie sa ofere vanzatorului un pret egal si aceleasi conditii oferite de un potential cumparator. “Cand vorbim de achizitie de paduri, negocierile sunt mult mai simple, pentru ca avem de-a face cu oameni simpli si nicidecum cu fonduri internationale sofisticate, listate la bursa, spre exemplu. Dar chiar si in acest caz, o serie de aspecte sunt verificate si incluse in documentatia de achizitie. La ultima tranzactie, de exemplu, pe langa redactarea documentatiei de transfer, am efectuat si un due diligence, un raport legal asupra istoricului dreptului de proprietate, unde am revizuit documente din 1869. Desi este o tranzactie mai simpla din punct de vedere al structurii, un minim control al istoricului dreptului de proprietate se impune in orice situatie”, a mai spus Mona Musat.

Conform informatiilor disponibile, gradul de impadurire in Romania este de 26-27%, spre deosebire de tari precum Austria sau Germania, unde indicatorul atinge nivelul de peste 40%, sau de tarile nordice, unde se situeaza si la 80%.

Tornator in Romania

Compania si-ar putea tripla portofoliul de paduri din Romania in cativa ani, in functie de preturile cerute de vanzatori Surse: Compania, Business Standard, pe baza informatiilor din piata

Business Standard

Autor: Adrian Vacaru

Intra pe forumLogin

Ai uitat parola?

Chestii Utile

Curs Valutar BNR
prognoza meteo oituz

Link-uri utile, catalog web