Spatiu publicitar

stiri din zona oituz, stiri care te privesc

15 May 2017

Sântilia din Poiana Sărată

Prilej de sărbătoare pentru locuitorii comunei Oituz.

Comitetul de primireMocanasii

În ziua de duminică, 20 iulie, conform tradiţiei păstrată cu multă daruire şi voinţă de către poienari, a avut loc o „nedeie romanească” sau altfel spus „nedeia mocănească” a locului, pentru că la origine, locuitorii acestui sat sunt defapt mocani veniţi din parţile Sibiului şi stabiliţi pe aceste locuri, la poalele Nemirei si Vrancei. Totodată, în cadrul acestei sărbători cu o importantă însemnătate pentru identitatea locuitorilor din Poiana Sărată, s-au aniversat 185 de ani de la prima atestare documentară a satului, fapt care a amplificat importanţa evenimentului.

Cum a fost...

Primirea invitatilor

OratoresActivitaţile cultural-artistice au inceput de la ora zece cu liturghia duminicală şi au continuat dupa amiază de la ora patru cu primirea invitaţilor, o rugaciune de inceput, apoi cuvântul domnului Primar Ioan Osoloş care a înmanat şi câteva diplome celor care s-au implicat si au pastrat vie în decursul anilor aceasta tradiţie. Din cei care au primit diplomele amintim pe domnul Profesor Ţuţuianu, doamna Matei, Parintele Bitir şi alte personalitaţi importante din Poiana Sarata si Oituz.


Petrecere după cuvântări

Mocanasul la jocFanfara RotariaDupa acest moment emoţionant, a urmat spectacolul realizat de către formatia de dansuri populare si traditionale „Mocanaşul”, cei mici si cei mari condusi de către doamna educatoare Petrescu, de la ora 17 a urcat pe scenă Maria Tătaru, Zenaida Bolboceanu, corul mixt ţărănesc al Căminului Cultural si corul de copii „Ciripel” dirijat de către domnul Director al Căminului Cultural Oituz, Gheorghe Oprea, programul cultural-artistic fiind incheiat intr-un mod vesel si impresionant de catre fanfara „Rotaria” din Vaslui.
Petrecerea a continuat, ca şi anul trecut, pâna seara târziu, poienarii si invitaţii au gustat din bucatele tradiţionale: bulz şi sarmale, care au întregit atmosfera deosebită a sărbătorii. Apoi la Căminul Cultural sătenii au dovedit că nu au uitat jocurile lor mocaneşti.

Organizatori

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bacău, Consiliul Local Oituz, Primaria comunei Oituz, Caminul Cultural Oituz, Parohia Ortodoxa din Poiana Sărată, alături de care familia Petrescu a avut o importanta contribuţie în organizarea şi desfaşurarea acestui eveniment, domnul Petrescu Marian fiind printre principalii organizatori care au facut posibilă această manifestare cultural-artistică din Poiana Sărată.
Hora Hora2

Hora de Santilie de la Poiana Sărată

Mai multe fotografi de la acest eveniment puteţi vedea în albumul Santilia Poiana Sarata 2008
Pentru a înţelege mai bine semnificaţia acestei sărbători vă recomandăm şi articolul Festivalul de vara de la Poiana Sarata

Autor: Iulian Vacaru

Intra pe forumLogin

Ai uitat parola?

Chestii Utile

Curs Valutar BNR
prognoza meteo oituz

Link-uri utile, catalog web