Spatiu publicitar

stiri din zona oituz, stiri care te privesc

15 May 2017

Capra din oituz

"Traditie" de anul nou degenerata

Traditiile locale tin de o anume manifestarea culturala, ritualizata a comunitatii. Pe valea Trotusului, in Darmanesti, Comanesti, gasim traditii frumoase cu ursii, pe valea Oituzului gasim traditii frumoase "de Capra" cum sunt numite de localnici, insa mai degraba sunt traditii de nunta decat de capra. Important este ca in fiecare din aceste locuri comunitatea doreste sa exprime ceva in momentul schimbarii anului.

Despre aceasta exprimare doresc sa vorbesc. Parintii nostri vorbesc intr-un fel despre aceaste manifestari, personal pot sa fac referire la anii trecuti, adica 1980 - 2000, timp de 20 ani in care comunitatea prin anumite grupuri, exprima ceva. Caprele erau frumoase, ingrijite, consistente, mascatii se mascau cu un scop, altul decat ca nu au ce face acasa.

Descopar traditii de anul nou in Oituz din ce in ce mai saracacioase in exprimare, cum le-ar zice marea majoritate destul de slabe sau de proaste. Lipseste creativitatea, ideea si intentia. Daca pana acum era sa nu prea gasesti nimic interesant pe strada, in ziua de 31, adica... aceleasi trasuri in care se canta o muzica pentru locatarii trasurii, aceleasi covoare/presuri si brazi care nu provoca mare amuzament sau intrebari retorice, acum risti sa nu vezi nimic si sa primesti o bata in cap accidental. Gasim aceleasi gesturi seci cum se pot vedea in materialele video postate pe site si din ce in ce mai multa violenta si prost gust.

Eh, daca tot zicem ca sunt seci si plicticosi, din lipsa de creativitate anul asta ne-au uimit cu aparitii la ProTV, Antena3 si RealitateaTV nu pentru a amuza Romania ci pentru a o speria.

"Un jandarm a fost lovit in cap cu o bata."

Interesant titlu de presa, dar degenerat si deplasat de traditia de pana acum. Nu cred ca numarul mare de oameni care ies pe 31 pe strada principala, ies pentru a fi la fata locului cand un jandarm este pocnit cu bata in cap. Consider manifestarile din acest an o bulibaseala a exprimarii comunitatii din Oituz. Adica ce a vrut sa zica lumea? Ce a vrut sa zica Primaria? Ce a vrut sa zica "uratii"? Adaptate timpurilor in care traim lumea a inceput sa vorbeasca mult fara sa spuna nimic, comunitatile de oameni exprima nimic dar zgomotos.

Care sunt vinovatii?

Gasesc 3 vinovati principali implicati in manifestari stupide numite "Traditii de anul nou".

1. Administratia publica locala

2. Tineri lipsiti de initiativa si creativitate

3. Numarul mare de oameni care nu zic nimic, mai mult vin si admira trasurile seci cu manele si leganari de corpuri, nici sexi, nici coerente, nici interesante doar stupide.

1. Cred ca primaria este principalul vinovat care lasa lucrurile in voia lor. Desi traditiile sunt un bun comun, pentru ca este palpabil, nu se considera a fi de interes public. Se impune urgent un plan local de dezvoltare si aprofundare a traditiilor. Traditiile sunt importante pentru o comunitate, ele exprima personalitatea comunitatii. In conditiile actuale daca nu se intervine cultural pentru reorientarea traditiilor, stupidul si mediocrul vor cadea in derizoriu in cativa ani. Prin urmare putem zice ca traditiile in forma cunoscuta de noi pana acum au sanse mari sa involueze in grupuri de tineri cu masti de varcolac pe fata cu bata in mana care doar se plimba pe strada. Nimic interesant, nimic important.

Motivul pentru care, din cate am inteles, acel jandarm a fost atacat, este ca nu i s-a dat aprobare "de capra" unui grup. Tinerii s-au mascat, si au iesit in capra dar ca au mers in fata politiei si a primariei pentru a protesta. Eu intreb numai: de ce nu li s-a dat aprobare? Pentru ca acest grup de obicei este violent. Uimitor ce mediocru gandeste administratia publica. Esti betiv, faci puscarie. Esti violent te inchid in casa. Este o viziune politieneasca care in loc sa aduca ceva bun... aduce un par in cap. Cred ca in aceasta reorientare a traditiilor, Primaria Oituz, nu are nevoie nici de oameni intelepti, nici de cursuri de specialitate. Priviti dragi functionari la vecinii dvs, sau chiar la Poiana Sarata, si invatati un pic. Darmanesti, Comanesti, Slanic Moldova, sunt cateva comunitati unde aparatul administrativ a avut o viziune care aduce numai beneficii.

2. Faptul ca tinerii sunt lipsiti de initiativa si creativitate, este o acuza insa chiar nu rezolva nimic. Poate sunt de acuzat multele familii care in locul unei educatii responsabile fata de copii lor, suplinesc educatia cu bunuri materiale. Urmatorul exemplu nici nu mi-ar fi trecut prin mite daca nu chiar persoana in cauza ar fi adus aceste scuze/acuze. Va recomand sa cititi scrisoarea lui Costel Casuneanu junior, care publica catre Academia Ctavencu, si isi asuma onest aceasta perspectiva, evident cu alt scop decat subiectul discutiei noastre. Puteti citi articolul aici. Lipsa de educatie atat din partea parintilor cat si din partea scolii, duce la o saracire a tinerilor de valori si la o bulibaseala a expresiei comunitare in toate aspectele ei.

3. Numarul mare de oituzeni care iese pe 31 in strada si nu dezaproba manifestarile stupide. Cred ca avem obligatia de a ne asuma cu totii penibilul la care am ajuns. Giram evenimente care ajung stiri de scandal, fara sa vedem ca pe termen lung are un impact negativ asupra noastra.

Sunt revoltat pe drumul degradant luat de manifestarea traditiilor de anul nou, si sper ca din ce in ce mai multi oituzeni sa dezaprobe manifestarile penibile, stupide si mediocre.

Autor: Adrian Vacaru

Intra pe forumLogin

Ai uitat parola?

Chestii Utile

Curs Valutar BNR
prognoza meteo oituz

Link-uri utile, catalog web