Spatiu publicitar

Comuna oituz, Asezare, populatie, delimitari administrative, personalitati

15 May 2017

Presa centrala despre Oituz articol din cotidianul Gandul

OBICEIURI Ca la Ruginoasa, dar cu arme mai ascuţite

Bătaie tradiţională” cu furci şi coase la Festivalul datinilor din Oituz

3.000 de oameni se adunaseră să vadă sânge

Obiceiurile de iarnă din Oituz le-au dat serios de furcă jandarmilor de la Gruparea Mobilă Bacău, care s-au chinuit marţi, vreme de câteva ore, nu întotdeauna cu succes, să împiedice încăierarea dintre cele două “cete” formate de tinerii din localitate.

Manifestarea “Datini şi obiceiuri de iarnă”, care nu fusese autorizată de Primăria Oituz, a atras aproape 3000 de oameni din localitate, iar momentul culminant urma să fie reprezentat de confruntarea celor două cete de flăcăi.Capra mare in oituz

Oamenii legii au intrat în alertă când au văzut că în arsenalul cu care se dotaseră cele două grupuri intrau furci, bâte, coase şi bare metalice, aşa că 40 de luptători ai jandarmeriei au fost mobilizaţi pentru a preveni o ciocnire care putea deveni deosebit de sângeroasă. Cetele au fost însoţite de jandarmi pe drumul parcurs spre centrul localităţii, pe DN 11, iar circulaţia a fost întreruptă în mai multe rânduri de membrii celor două grupuri.

În momentul întâlnirii dintre cele două cete, jandarmii s-au băgat la mijloc şi au folosit gaze lacrimogene, izbutind să împiedice o încăierare generală. Evident, oamenii legii au fost ţinta unui val de înjurături, venite atât din partea membrilor celor două cete, cât şi din partea celor 3000 de “spectatori”, frustraţi de anu­larea “evenimentului sportiv”, dar, în ciuda ameninţărilor, nimeni nu a încercat să se ia la bătaie cu luptătorii jandarmeriei. Situaţia a reintat în normal abia la ora 22, odată cu dispersarea participanţilor la manifestare. (citeste tot articolul din gandul)

Comentarii personale

Din intamplare am dat peste acest articol din Gandul, cotidian respectabil de la centru, dar m-a dezamagit tonul critic si lumina proasta in care priveste evenimentele de la oituz. De ce oituz seamana mai degraba cu Ruginoasa decat cu Comanesti?

Relatari

In ziua de 31 decembrie 2007, la finele anului postul de televiziune RealitateaTV prezinta doua comunitati antagonice in viziunea lor, Comanesti si Ruginoasa. Cei din comanesti sunt aia buni iar cei din Ruginoasa sunt aia rai. Pentru ca cei din comanesti s-au ingrijit de obiceiurile lor si le-au facut frumoase astefel ca incepe sa atraga si turisti, iar in Ruginoasa ar fi bine sa nu mergi ca "Tinerii înarmaţi cu bâte şi mascaţi,...".

Concluzii personale

1. Aceste obiceiuri existente de mai bine de 200 ani, cu siguranta nu-si au sfarsitul la incercarile institutiilor de a reprima orice manifestare. Parintii nostri si bunicii nostri s-au batut mai mult sau mai putin in aceste zile.

2. Nu cred ca institutiile locale, primaria si politia, pot intelege complexitatea acestor obiceiuri si ritualuri. Dar cred ca primaria din Comanesti a inteles valoarea ce rezida in aceste manifestari ale lor si au gasit o cale sa le valorifice.

3. Consider ca obiceiurile de la oituz s-au golit treptat de continut, si au devenit din ce in ce mai seci. Trasura tapetata cu carpete netrebuincioase casei, in care se aud doar sirena si un casetofon cu manele, sau altii cate taie un purcelus, mi se pare destul de seaca. Mai mult de atata, faptul ca locatarii "trasurii" sunt mascati nu amuza pe nimeni din moment ce stau timizi si asculta muzica, asteptat sa fie vazuti bine, sau... asta e oare traditia??

Oare va reusi populatia din oituz sa-si construiasca propria identitate pe valori proprii si nu pe valorile presei centrale??
Ma gandesc ca exista in primaria Oituz un serviciu care se ocupa de cultura, oare datinile si obiceiurile localnicilor face obiectul activitatii acestui serviciu??

Ca la urma urmeni de cultura vorbim nu??
Poate cei prezenti la evenimente martor ocular;), ar avea o alta versiune sa ne povesteasca... asteptam un articol postat sau un mail la online[at]oituz.ro, cu mai multe detalii despre acest eveniment.

Autor: Adrian Vacaru

Intra pe forumLogin

Ai uitat parola?

Chestii Utile

Curs Valutar BNR
prognoza meteo oituz

Link-uri utile, catalog web