Spatiu publicitar

Comuna oituz, Asezare, populatie, delimitari administrative, personalitati

15 May 2017

Ulise Negropontes

Negropontes este cunoscut in memoria taranilor ca un boier venit de pe alte pamanturi. Nu e de-al locului. Si-a cumparat pamant, si-a facut mosie, iar averea lui, Grozesti - Harja, imprastiata dupa 1945, este revendicata si acum de urmasii lui.

Dar cine e Negropontes? Localnicii povestesc despre un copil grec, care a lucrat ca hamal in portul Constanta. Copilul este indragit de un boier, care il ajuta in perioada in care acesta munceste in port. La o vreme, boierul pleaca intr-o calatorie, si ii incredinteaza tanarului o geanta cu bani, ca acesta sa aiba grija de ea pana cand se va intoarce boierul. Desi trece mult timp de la plecarea boierului, tanarul nu se atinge de geanta cu bani, nu cheltuie din ei, ci o pastreaza ca pe un bun lasat in custodie. Dupa cativa ani, tanarul hamal afla ca boierul s-a intors in port. Il cauta si doreste sa ii returneze geanta, intreaga fara sa fi cheltuit din ea. Acest fapt l-a incantat foarte mult pe boier si in semn de apreciere ii lasa geanta cu bani si-l sfatuieste sa-si faca viata asa cum crede el de cuvinta cu acesti bani. Din acel moment tanarul hamal primeste numele Negropontes (Pontus Euxinus - (greaca) Marea Neagra). Astfel Negropontes ajunge in zona oituzului si cumpara mosia peste care devinde boier.

Ziarele ne spun urmatoarele: "Elena Negropontes a fost sotia maresalului Eremia Grigorescu, eroul de la Marasesti si ministru de Razboi. Ea provine dintr-o veche familie elena, ai carei urmasi sunt reprezentativi si in societatea zilelor noastre. Stramosii Elenei au emigrat din insula Eubeea, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea: o ramura s-a instalat la Nord de Dunare, in zona Galatiului, de unde trece spre Oituz. O alta ramura s-a stabilit in Franta, la Marsilia, iar o alta a ajuns, in perioada mentionata, in Canada si Statele Unite ale Americii.

Tatal Elenei Negropontes, Ulise Negropontes, casatorit cu Sophie Zarifi, detinea la Oituz sute de hectare de pamant agricol si padure. Conform documentelor pastrate, o parte din pamantul agricol a fost concesionat statului roman pentru exploatari petroliere, iar alte fasii au fost vandute. Mosia Grozesti-Harja, actualul Oituz, avea o fabrica de var si una de sticla, mori, vii si crame."

http://www.evenimentul.ro/articol/urmasii-familiei-negropontes-cer-restituirea-padurilor-de-la-oituz.html

Autor: Adrian Vacaru

Intra pe forumLogin

Ai uitat parola?

Chestii Utile

Curs Valutar BNR
prognoza meteo oituz

Link-uri utile, catalog web