Spatiu publicitar

Comuna oituz, Asezare, populatie, delimitari administrative, personalitati

15 May 2017

Oituz Vedere Generala
Vedere generala pe valea Oituzului

Primele atestari al satelor Oituzului

Atestari scrise despre Oituz - fostul Grozesti, se gasesc la Suceava, intr-un uric scris pe pergament din timpul lui Alexandru cel Bun la data de 15 martie 1410.

In hrisov se mentioneaza: "Noi, Alexandru Voievod, domn al Tarii Moldovei, instiintare facem prin aceasta carte a noastra, tuturor cui vor cauta pe dansa, ori cetindu-sa o vor auzi-o, pentru acest adevar credincios sluga noastra, dumnealui Domoncus stolnic si fratele sau Blaj si Iacobu, fiul lui Gheleb Miclous, ce au slujit ei mai inainte sfant odihnitilor domnilor ce au fost mai inainte de noi cu dreapta si credincioasa slujba, dar astazi ne slujesc noua cu dreapta si credincioasa slujba. Drept aceea noi,... i-am miluit pe dansii cu deosebita mila de le-am dat lor in tara noastra, a Moldovei, sase sate pe Casin si pe Oituz anume Stanisorestii, Sascautii, Grozestii si Stoienestii de la Valcica ....cu toate hotarele lor".

Satul Calcai
Satul Calcai

Denumirea de Grozesti este si mai veche decat prima atestare documentara. Se pare ca actualul teritoriu al satului ar fi apartinut, odata, unui mare capitan de osti cu numele de Groza.
Dupa descoperirile arheologice, satul Marginea pare a fi cea mai veche asezare, insa atestari scrise nu exista in acest sens. In ceea ce priveste denumirea satului, aceasta ar proveni de la faptul ca o parte din populatia fostei Manesti s-ar fi asezat la marginea localitatii Oituz, unde s-a format ca asezare separata de celelalte sate componente.

Satele Ferastrau si Calcai s-au format in urma migratiei de populatie, initial ca si grupuri separate, dupa care s-au marit prin stabilirea mai multor locuitori in zona. Aceste sate au fost constant in componenta comunei Oituz.

Vedere spre Ferastrau
Vedere spre satul Ferastrau

Ferastrau este atestat ca asezare in prima jumatate a secolului al XVII-lea, unde populatia s-a adunat din satul Grozesti. Denumirea asezarii vine de la ocupatia de baza a localnicilor - exploatari forestiere, prelucrarea lemnului si construirea fierastraielor de apa, care functionau cu ajutorul fortei apei.

Harja apare ca si asezare atestata la jumatatea secolului al XVII-lea, perioada in care s-au stabilit familii de ciobani. Se afirma ca numele asezarii provine de la un cioban Carjan, care ar fi fost printre primii care s-au stabilit in zona. Alte pareri spun ca denumirea ar fi de la o carciumareasa pe nume Herjica sau Herjoaica care era proprietara unui mare han situat la mijlocul defileului intre Bretcu si Grozesti. Din partea unui calator suedez care a trecut prin aceste locuri, in anii 1711-1712, avem date cum ca "Aici era han cu straja si poarta de intrare in Ardeal."

Ciobanii care s-au asezat primii aici au format satul pe stanga Oituzului. Erau ciobani plecati din Rucar, Dragoslavele, Soveja si Poiana Sibiului. Mai tarziu s-au desprins alte 2 asezari, Flocestii si Javrenii, asezate amandoua pe dreapta Oituzului. Harja a fost resedinta de comuna pana in 1968, intrand in administrarea sa si Poiana Sarata.

Poiana Sarata rezerva o bogata experienta cu incercarile timpului, fiind un punct vamal important si sat de frontiera pana in 1918, intre Moldova si Transilvania, provincie pe atunci a Imperiului Austro-Ungar. Satul este atestat documentar din 1832 cu numele de Satul Sarat, denumit mai tarziu "Poienile Sarate." Apartinea la acea data judetului Trei Scaune din Transilvania in cadul Imperiului Austro-Ungar. Satul a fost colonizat in trei valuri, cu romani veniti din Bretcu, din zona Sibiului si Brasovului si din zona Vrancei.
Poiana Sarata a fost in administratie Austro-Ungara pana la Marea Unire, in 1918, dupa care trece in administratia Romaniei pana in 1940, timp in care a apartinut judetului Trei Scaune pana in 1929, apoi judetului Bacau pana in 1940.
In urma Dictatului de la Viena, satul trece in administrarea Ungariei, fiind ocupat de unguri la 13 septembrie 1940. Dupa razboi, revine Romaniei functionand ca o comuna aparte pana in 1952 cand este inglobat comunei Harja.

Autor: Scarlet Vacaru

Intra pe forumLogin

Ai uitat parola?

Chestii Utile

Curs Valutar BNR
prognoza meteo oituz

Link-uri utile, catalog web