Spatiu publicitar

Zona subcarpatica si carpatica, defileul oituzului

15 May 2017

O drumeţie destul de interesantă care nu stoarce neapărat apa din tine, dar te lasă cu răsuflarea tăiată dacă te uiţi cu atentie în jurul tău şi nu scapi nici un detaliu din tot ce-ţi poate oferi cadrul natural pe tot parcursul acestui drum.

parc petrolier

Oriunde v-aţi afla in comuna Oituz, trebuie să stiţi că traseul oficial începe din satul Ferăstrău. Prin urmare, dacă vreţi să faceţi o drumeţie fără probleme până la schit, trebuie sa ajungeţi în Ferăstrău.

Cum găsiţi drumul?
Simplu: întrebaţi un localnic sau mergeţi catre Parcul Petrolier şi, pe partea opusa a parcului, veţi vedea un indicator care vă va direcţiona către Schitul Oituz. De aici începe traseul oficial. Dupa ce ieşiţi dintre case, la un momentdat drumul se bifurcă, la dreapta porneşte un drum de sonde care duce până la o sondă (evident) – mergeţi pe acest drum numai dacă vreţi să vedeţi sonda – dacă vreţi să ajungeţi la Schit trebuie să mergeţi drept înainte fără a mai face la dreapta. Traseul este amenajat astfel încât îl puteţi parcurge fără probleme cu orice mijloc de transport. Dacă aţi ales să faceţi o drumeţie mergând la pas sau cu bicicletele, vă pot spune că aţi facut o alegere destul de bună, deoarece pe parcursul drumului aveţi ocazia de a trăi momente plăcute, unice, fără de care acest traseu ar fi destul de sec sau monoton. Pentru că, mai mult de jumătate din drum este un fel de hotar între pădure şi fâneţe, drumeţia devine mai mult o formă de relaxare, având posibilitatea să vă adapostiţi la umbra padurii dacă hotărâţi să faceţi un popas. Sau să admiraţi cu entuziasm o batrână sondă care v-a ieşit în cale şi care mai scoate din când în când (pe lângă petrol), sunete cunoscute doar de ea şi surorile ei, sunete care starnesc curiozitatea câinilor, unii din ei alegând chiar să vină să le ţina companie si eventual să le inţeleagă sunetele sau chiar să le imite.
Dacă aţi rămas fără apa, nu va îngrijoraţi, această zonă este bogată în izvoare şi dacă sunteţi atenţi puţin veti găsi cu siguranţă o fântâniţă.

Forma şerpuită a acestui drum, vă aduce pe nesimţite la o inălţime de unde (daca vă intoarceţi către sud-vest) puteţi vedea munţii şi dealurile din imprejurimi, care formează împreuna peisaje destul de captivante. Privind pe partea dreaptă, puteţi observa in primplan Vârful Ungureanu, urmat in amonte de Vârful Păltiniş şi Vârful Cernica (ultimile doua fiind mai greu de identificat). Privind în partea stângă (mai spre sud) puteti observa Varful Bălcuţa. In partea de nord a Varfului Ungureanu mai puteti observa un plai decorat cu capiţe de fân şi o sondă impunatoare. Sunteţi pe la jumătatea drumului, iar de aici padurea nu vă mai poate însoţi. Veţi continua drumul urmarind indicatoarele până la Schit. În această jumătatea a drumului veţi fi insoţiţi doar de fânete intinse, care formează plaiul munceiului. De aici, miile de insecte, in special lacustele si greierii, vă vor ţine intr-un concert ne-ntrerupt de muzică nesincronizată. Până să ajungeţi la Schit aveţi mari şanse să intâlniţi cai (sau alte animale domestice) care nu au altă preocupare decât să pască sau să colinde dealul dintr-o parte în alta. (Aveţi grija ca atunci cănd vreţi să îi pozaţi, să nu-i intrebaţi, că s-ar putea să vă coste) Dacă aţi ajuns pe "coama plaiului", sunteţi foarte aproape de Schit. O recomandare: înainte de a merge “glonţ” sa vizitaţi Schitul, opriţi-vă puţin şi vedeţi că în partea stangă a drumului sunt doi stejari unul lângă celălalt, separaţi de restul copacilor. Ei sunt “Baba si Moşul” nume însusit datorită formei pe care o au vazuţi de la depărtare (mai ales din zona Bisericii ortodoxe din Oituz). Puteţi observa inevitabil puţin mai sus de Schit, antenele amplasate exact pe varful Dealului Matiuşca, la o altitudine de 519 m. Daca vreţi să vizitaţi Schitul Oituz, este bine de ştiut faptul că nu puteţi intra in Biserica dacă nu sunteţi imbrăcaţi adecvat. Adică intr-o ţinută “elegantă”, bluză cu mâneci lungi, pantaloni lungi pentru domni şi fustă lungă pentru doamne/domnişoare. Dacă nu sunteţi îmbracaţi adecvat, nu înseamnă că aţi urcat degeaba până acolo! Puteţi vizita antenele de telefonie mobilă. Si, ajungând acolo, vă sfătuim să intraţi numai puţin in pădure. Aici puteţi intâlni diverse fructe de pădure, precum fragi, mure sau, datorită altitudinii mari şi a solului acid favorizant, puteti intâlni chiar afine, fructe de padure foarte rar intalnite. Dar aceasta nu ar fi singura atracţie din acest loc, ba din contră, dacă vă uitaţi mai atent puteţi observa tranşee sau gropi din primul razboi mondial, acest vârf fiind un punct strategic important pentru armata română. Pe vârful acestui deal, ca si pe celelalte vârfuri începând de la Dealul Coşna şi pana la Vârful Cernica, era amplasat un observator folosit de santinele pentru a preveni o eventuală ofensivă neaşteptată din partea armatei germane care era impânzită de cealaltă parte a râului Oituz. Puteti avea ocazia să găsiţi chiar şi bucăţi de metal , dovezi ale bombardamentelor din acea vreme.
La intoarcere, puteţi urma acelaşi traseu pentru a ajunge în Ferastrau, sau puteţi încerca un traseu neoficial (nerecomandat persoanelor mai puţin curajoase) pe unde puteţi ajunge in satul Haţman.
Mergeţi pe drumul de sonde, până pe coama munceiului dinspre satul Cerdac. După ce aţi ajuns acolo, mergeţi pe drumul care face la dreapta, în direcţia satului Hăţman. Indicat ar fi să aveţi o busolă la voi pentru o mai bună orientare. În cazul în care v-aţi abătut de la drum să ştiţi că trebuie să mergeţi în direcţia est sud-est. Farmecul acestui traseu transpira din nonconformismul drumeţiei şi aventura trăita pe parcursul drumului, acestea fiind însoţite într-un mod fascinant de natura bogată în peisaje deosebite si elemente captivante.

 

Pentru mai multe poze dati click aici: Poze Ferastrau - Muncei

Autor: Iulian Vacaru

Intra pe forumLogin

Ai uitat parola?

Chestii Utile

Curs Valutar BNR
prognoza meteo oituz

Link-uri utile, catalog web